Blijven tekenen

OVER MIJ

Ik ben Stef Janssens en heb al heel mijn leven een passie voor tekenen en verhalen vertellen. In het begin van de lagere school bleek al dat ik veel talent en motivatie had, dus startte ik aan de academie van Herentals om mijn talent verder te ontwikkelen. 


Foto: ©Tuur Penninckx

Daar kon ik mijn fantasie ten volle benutten! Niet veel later begon ik met het tekenen van strips. Mijn twee nieuwe konijnen boden me de hoofdpersonages van een hele reeks vol wilde avonturen. Inspiratie haalde ik telkens uit films en tv-series. In het laatste jaar van de lagere school begon mijn interesse voor de wereldoorlogen. Ik begon aan een ambitieus project om een strip over de Eerste Wereldoorlog te maken, maar dat bleef steken op bladzijde 37.

 

In het begin van het middelbaar maakte ik nog twee albums met mijn geliefde konijnen in de hoofdrol, daarna schakelde ik in het avonturengenre over op het personage Bert Boon. Daarvan maakte ik ook twee albums. Bert Boon is een ludiek en droog figuur die ik zelf heb bedacht en dat mij ongetwijfeld nog creatieve mogelijkheden biedt in de toekomst. Mijn interesse voor de duistere oorlogsjaren liet me in tussentijd nooit los… opnieuw was ik begonnen aan een oorlogsstrip maar deze werd nog sneller aan de kant gelegd dan de vorige. In het vierde middelbaar startte ik de tweejarige cursus Video & Animatie aan de academie van Herentals. Daar leerde ik mijn tekeningen digitaal inkleuren en dat bood bergen mogelijkheden.

 

In het laatste jaar van die cursus besloot ik als eindwerk een volledige graphic novel te maken over de Eerste Wereldoorlog. “Derde keer goeie keer”, dacht ik en die keer is het ook eindelijk gelukt! ‘Nooit Meer Oorlog’ was mijn eerste strip die er meteen veel professioneler uitzag, o.a. door de digitale inkleuring en het drukwerk. Datzelfde jaar startte ik bovendien tekenlessen in de academie van Turnhout, waar ik enorm veel bijleerde op grafisch vlak. Wat beeldverhaal betreft,  leerde ik dan weer enorm veel bij tijdens de tiendelige cursus Stripgidsacademie die ik drie jaar op rij volgde, ook in Turnhout. Daar kreeg ik een glimp van wat de opleiding beeldverhaal aan Luca School of Arts voorstelt en sindsdien is het mijn droom om die ooit te gaan volgen.

 

In het laatste jaar van mijn middelbaar moest ik nogmaals een eindwerk maken voor de academie van Turnhout; dit ter afronding van de middelbare graad. Over de vorm moest ik niet lang nadenken…een stripverhaal natuurlijk! Ik koos opnieuw voor het thema ‘oorlog’, ditmaal de Tweede Wereldoorlog. Uit mijn eerste oorlogsstrip en de lessen die ik volgde, had ik natuurlijk al veel geleerd. In dit tweede deel investeerde ik dan ook veel meer tijd aan het maken van een goed verhaal. Drie maanden lang werkte ik enkel aan het scenario, research, schetsen en natuurlijk het storyboard (een soort draaiboek voor een stripauteur). Het resultaat was opnieuw beter dan zijn voorganger. Daarna besloot ik de wereldoorlogen even met rust te laten, maar ik kijk er alvast naar uit om in de toekomst opnieuw een verhaal te schrijven met oorlog als achtergrond.

 

Na mijn studies Latijn-wiskunde aan het college van Herentals, koos ik een richting waar ik me helemaal in wil verdiepen, namelijk geschiedenis. Tijdens deze studies aan de KU Leuven zal er helaas niet genoeg tijd meer overblijven om strips van grote omvang te maken aan het tempo waarop ik dat ieder jaar opnieuw deed in het middelbaar. Ik blijf uiteraard wel tekenen en verhalen schrijven. Zo verlies ik mijn creatieve passies nooit uit het oog en kan ik na Leuven hopelijk met een flinke rugzak starten in de richting beeldverhaal aan Luca School of Arts in Brussel…

(September 2020)

Copyright © Alle rechten voorbehouden